Skip to content

 

 

Altın Sarısı: Sarı Kantaron

Sarı kantaron otu ya da halk arasında bilinen adıyla binbirdelik otu, isminden de anlaşılacağı gibi sarı renge sahip bir çiçek türüdür. Altın gibi sarı renkli olması adeta ne kadar değerli bir bitki olduğunu sembolize eder .

Sarı kantaron otunun en dikkat çekici özelliklerinden biri de coğrafi olarak pek çok farklı koşula uyum sağlayabilmesidir. Bu özelliğinden dolayı Asya'dan Amerika'ya kadar geniş bir iklim çeşitliliği dahilinde bile görülebilmektedir. Hatta yetişmesi o kadar kolaydır ki orman ve yol kenarlarında bile kendiliğinden büyüyebilir. Ülkemizde de özellikle Ege Bölgesi'nde ve Kaz Dağları'nda sarı kantaron otuna rastlamak oldukça mümkündür. Bu otun bilinirliği ise çok eski zamanlara, Orta Çağ'a kadar uzanır.

Farklı Farklı Şekillerde Sarı Kantaron Otu

Dünya geneline baktığımız zaman sarı kantaron otunun çay, yağ ve hap olarak kullanıldığını görüyoruz. Kullanıldığı alanlara baktığımızda ise özellikle ilaç ve kozmetik sektörü öne çıkıyor. Özellikle son yıllarda bilinirliğindeki artış ve insanların rahatlatıcı doğal ürünlere yönelmesi ile birlikte sarı kantaron otu, çok daha fazla tüketilmeye başlanan bir bitkisel ürün olmuş durumda.

Doğallıkla Gelen Pek Çok Fayda

Geçmişe kıyasla farklılaşan günümüz dünyasında özellikle insanların stres düzeylerinde ve hayat koşturmacasında meydana gelen artış bireyleri rahatlatıcı doğal çözümler aramaya itmiştir. Tam da bu noktada sarı kantaron gibi bitkiler yardıma yetişti. Sarı kantaron konusunda söylenenlere baktığımızda neden bu kadar fazla tercih edildiğini anlayabiliyoruz. Özellikle insan sağlığına olan hem fiziksel hem de zihinsel etkileri çokça tüketilmesindeki ana neden oluyor.

Sarı kantaron yağı elde etmek isteyenlerin bunu yapması ise oldukça kolay. Evinizde bulabileceğiniz basit araçların da yardımıyla daha sonra kullanmak üzere kendi sarı kantaron yağınızı kendiniz elde edebilirsiniz. Hazırladığınız bu yağı eğer uygun koşullarda korursanız 3 yıl bozulmadan kullanabileceğinizi bilmenizde fayda var. Yani bir kere yağınızı yeterince hazırlamanız durumunda uzun bir süre tekrar yapmak zorunda kalmazsınız.Fakat eğer isterseniz dışarıdan hazır sarı kantaron yağı da alabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

Yaralara Deva Sarı Kantaron Yağı

Sarı kantaron yağının, içinde bulunan bileşenlerin etkisi doğrultusunda pek çok yarayı iyileştirmekte fayda sağladığı söylenmektedir. Bunun dışında karnı ağrıyan bebeklerde karın ağrısını gidermede yardımcı olduğu, her türlü yanığa iyi geldiği ve masaj yaparken kullanıldığında da rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu söylenenler arasında. Sarı kantaron yağının kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği bilinmektedir.

Mutlu Eden Sarı Kantaron Çayı

Sarı kantaron neye iyi gelir diye baktığımızda karşımıza birden fazla pozitif etkisi çıkıyor. Sarı kantaron çay olarak da bol miktarda tüketilen bir bitki türüdür. Bu çayın, sarı kantaron otunun içerisindeki hücre yenileyici özelliğe sahip bileşenler sayesinde vücudunuzdaki yaraların iyileşmesini hızlandırdığı söyleniyor. Sarı kantaron çayının içerisinde bulunan bir diğer önemli bileşen de hyperisin maddesi. Bu maddenin özelliği ise vücudumuzda mutluluk hormonu olarak da bilinen dopaminin salgılanmasını tetiklemesidir. Bu özelliği ile de kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlayacak ve daha rahat hissettirecektir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sarı kantaron bitkisi kullanılarak hazırlanan sarı kantaron çayı ve sarı kantaron yağı gibi ürünlerin de bazı yan etkilere sahip olabildiği bilinir. İçeriğindeki kan basıncını etkileyen maddeler sebebiyle yüksek tansiyona yol açabilir. Bu sebeple tansiyon hastalarının kullanmaması gerektiği belirtilir. Bazı insanlarda sindirim sistemi bozukluklarına bazılarında ise alerjik birtakım problemlere sebebiyet verebildiği söylenmektedir. Bu sebeple herhangi bir yan etki görüldüğü durumlarda doktora başvurulması tavsiye edilir.