Skip to content

 

 

Doğal Güzellik İçin Dereotu

Turşudan salatalara, börekten tencere yemeklerine kadar birçok farklı kullanım alanına sahip olan dereotu, Avrupa ve Asya mutfaklarında yüzyıllardan beri varlığını sürdürür. Dereotu yaprakları taze ve kuru olarak tüketilebilirken dereotu tohumu baharat olarak kullanılır.

Dereotu Nedir?

Maydanozgiller bitki ailesine mensup olan dereotunun kendine has keskin bir kokusu ve aroması vardır. Narin ve incecik yaprakları bulunan uzun ince bir gövdeye sahip olan dereotunun genel olarak yaprakları kullanılır. Dereotu bitkisinin tohumları da baharat olarak kullanılabilir ve kimyona benzer bir tada sahiptir. Yüksek oranda lif içeren bitki düşük kalorilidir. A vitamini, C vitamini, folik asit, riboflovin, tiamin, niasin, B6 vitamini ve pantotenik asit gibi vitaminler ve kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve az miktarda sodyum, çinko, bakır gibi mineraller içerir. Taze dereotu ilkbahar ve yaz başında satışa sunulur ancak genellikle seralarda da yetiştirilebildiği için yıl boyunca sofralarda yerini alır. Kurutularak da kullanılabilen bitki, sabun, parfüm ve kozmetik ürünlerin yapımında da önemli rol oynar. Kurutulmuş dereotu, kuru, karanlık ve serin bir baharat dolabında ve kapalı bir cam kavanozda tutulmalıdır. Taze dereotu ise yıkanıp dikkatlice kurutulmalı, hafifçe bir kâğıt havluya sarılarak buzdolabındaki bir fermuarlı torbada saklanmalıdır.

Dereotunun Faydaları

Dereotu İncil'de yer alan bitkilerden biridir ve tıbbi kullanımı ile ilgili bilgilere 5.000 yıllık Mısır el yazmalarında rastlanmıştır. İşte taze dereotu ve dereotu tohumu faydaları:

  • Bir çorba kaşığı dereotu tohumu yarım bardak sütün sahip olduğundan daha fazla kalsiyum içerir. Kemik ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların kemik ve diş gelişimlerini destekleyici rol oynar.

  • Antioksidan bileşen bakımından zengin bir bitki olan dereotu, toksin maddelerin ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasını sağlar.

  • Dereotu tohumlarının uçucu yağı "kemoprotektif" olarak kabul edilir ve sigara dumanı, hava kirliliği ve otomobil egzozu gibi günlük olarak karşılaştığımız kanserojenleri nötralize etmesine yardımcı olur. Kanser hücrelerinin oluşumunu ve var olan kanserli hücrelerin yayılmasını önleyebilir.

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan dereotu, mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde etkilidir.

  • Kendine has keskin aroması sayesinde ağızda çiğnendiğinde ağız kokusunu giderici etki yaratabilir.

  • Kusma refleksinin bastırılmasında da önemli rol oynayan dereotunun süt bezlerini uyarıcı etkisi vardır. Düzenli dereotu tüketen emziren annelerin, süt salgılamalarında artış gözlenebilir.

  • İçeriğindeki fenol bileşenler sinirleri yatıştırıcı ve bedeni rahatlatıcı etki gösterebilir. Özellikle regl döneminde adet sancılarının azalmasını sağlayabilir.

Dereotunun Cilde Faydaları

Tarihi eski Mısır kültürüne kadar uzanan dereotu, bugünün dünyasında, çoğunlukla yiyecekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Bitkinin tohumundan, sap ve yapraklarından elde edilen dereotu yağı güçlü bileşenlere sahiptir. Genellikle cilt için hazırlanan kremlerin ve güzellik ürünlerinin yapısında bulunur. İşte dereotunun cilde faydaları:

  • Dereotu, detoks etkisine sahip enzimler içerir. Bu enzimler hücrelere zarar vermek için çalışan serbest radikallere karşı cildin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca ciltteki toksin maddelerin ve kanserojenlerin atılmasını destekler.

  • Cilt vücudun en büyük ve en erişilebilir dokusudur, bu nedenle güneş ışınları ve kimyasal elementlerden yoğun olarak etkilenir. Yaş ile birlikte cildin canlı, gergin görünümü kaybolmaya başlar. Dereotunda bulunan ve tropoelastin olarak adlandırılan antioksidan bileşenler, güneş ışığı ve kimyasalların yarattığı serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olur. Cildin daha pürüzsüz görünmesini destekler ve kırışıklıkların giderilmesinde önemli rol oynar.

  • Dereotu antimikrobiyal ve antifungaldir, yani cildinize çökebilecek bakterileri doğal olarak uzak tutar. Yüzünüzde bakteri serbest kaldığında, cilt kırılmalarına neden olarak sivilce gelişimini destekleyebilir.