Skip to content

 

Kokusuyla Adeta Büyüleyen Bergamot Nedir?

Bergamot, kokusu ile büyüleyen ve pek çokları için çayın olmazsa olmazı kabul edilen bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olan çay içme ritüelinin önemli bir parçası haline gelen bergamot, kokusunun yanı sıra çaya kattığı lezzet nedeniyle de sıkça tercih edilir. Özellikle dostlarınızla gerçekleştirdiğiniz keyifli sohbetlerde ya da misafirlerinizi evinizde ağırlarken ikram ettiğiniz çayınızın içine ilave edebileceğiniz bergamot ile hem rahatlatıcı hem de tadına doyulmaz bir etki yaratabilirsiniz. 

Bergamot Nedir?

Latince adı citrus bergamia olan ve meyvenin kabuğundan yapılan, eşsiz bir aromaya sahip bergamot; günümüzde pek çok farklı alanda kullanılan bir bitkidir. Oldukça seyrek dalları bulunan bergamot ağacı, genellikle 4 metre kadar büyür. Uzun yapraklı bergamotun koyu yeşil bir rengi bulunur.

Ağırlıklı olarak kokusu ile hatırlanan ve buna karşılık ağacı ve şekli bilinmeyen bergamot bitkisi aslında bir çeşit turunçgil olarak geçer. Meyvesi armut biçimindedir ve her ne kadar limona oldukça benzese de aslında limondan tamamen farklıdır. Bergamot çiçeği ise beyaz renkli ve küçük bir yapıdadır. Bergamotun en güzel yanı çaya kattığı enfes koku ve eşsiz lezzet olur. Ayrıca kabuğunun sıkılmasıyla elde edilen esans, parfüm yapımında dahi cezbedici kokusu nedeniyle kullanılabilir. Pek çok insanın hafızasında bergamot kokusu, rahatlatıcı ve huzur verici şekilde yer eder.

Bergamot Yağı

Benzersiz ve baskın kokusu ile ünlenen bergamot, ağırlıklı olarak aromasını elde etmek için üretilir. Bergamot yağı da meyvesinin kabuğundan yapılır. Ardından parfümlerde ve çeşitli kozmetik ürünlerinde yoğun olarak kullanılır. Dengeleyici, rahatlatıcı ve canlandırıcı bir etkiye sahip olan bergamot yağına günlük yaşamınızda bolca yer verebilirsiniz. 

Özellikle uyumaya yardım ettiği düşünülen bu yağ, cilde uygulanacağı zaman yoğun şekilde sürülmemelidir. Keskin etkisi sebebiyle çeşitli sorunlar doğurabilecek yağı seyrelterek kullanabilirsiniz. Buna karşılık uyguladıktan sonra güneşe çıkmamalı ve uygulama öncesinde mutlaka bir doktora danışmalısınız. Yoğun etkisi nedeniyle bergamot yağı, farklı cilt tiplerinde farklı etkiler gösterebilir.

Bergamot Meyvesi

Kökeni Batı Hindistan’a uzanan bergamot bitkisi ağırlıklı olarak ülkemizde Akdeniz’in doğusundaki kıyılarda yetişir. “Bergamot nerede yetişir?” sorusunun cevabı nokta atışı olarak ülkemizde Adana, Hatay ve Mersin çevresini kapsar. Özellikle nisan ve mayıs aylarında büyüleyici şekilde çiçek açan ağaçların, hem kokusunu hem de görüntüsünü yakından deneyimlemelisiniz. Vitamin değeri olarak hatırı sayılır bir orana sahip olan bergamotu isterseniz doğru iklim şartlarını ayarlayarak saksıda da yetiştirebilirsiniz. 

Ağacına bazı bölgelerde bergamot otu da denilen bitki, pek çokları için “Bergamot nasıl kurutulur?” sorusunu da beraberinde getirir. Bu noktada turunçgillerle benzer kurutma yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Bergamot meyvesinin ise 5 veya 7 cm çapında etli bir kısmı bulunur. Ancak tadı epey ekşi olur. Dolayısıyla taze şekilde tüketilmesi veya etli kısımdan su çıkartılarak içilmesi tavsiye edilmez.

Bergamotun Faydaları

Muhteşem kokusu ve lezzetinin yanı sıra bergamotun pek çok faydası da bulunur. Özellikle strese karşı bir hayli etkili olan bergamotun gevşetici ve rahatlatıcı özelliği sayesinde gün boyunca kendinizi çok daha zinde hissedebilirsiniz. Ayrıca zaman zaman uyuma konusunda zorluk yaşıyor ya da uykuya dalmayı kolaylaştırmak istiyorsanız belirli bir düzen içerisinde ve kesinlikle doktorunuza danışarak bergamot tüketmeniz halinde rahat uyumaya destek olabilirsiniz. Ancak her koşulda bergamot tüketeceğiniz ya da yağını cildinizde kullanacağınız zaman olası zararlı etkilere karşı önlem almak adına doktorunuza danışmanız gerekir. Bu sayede bergamottan alacağınız faydayı çok daha etkili bir şekilde sağlayabilir ve problem yaşama ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz.